Co si myslíte o skleroplastice u dětí?

Dcera brzy 7 let (nakupujeme oblečení pro 10 let).
Pokles o 1-1,5 ročně je silný. Nyní je to asi -5.
Oční lékaři (placení i bezplatní) nejprve hovořili o nočních čočkách atd., O všech druzích cvičení.
Poté jsme šli směrem od svobodných k MNTK v Moskvě.
Existovala různá zařízení, dostali se k chirurgovi. Říká, že se nám ukazuje skleroplastika.
Noční čočky jsem úplně odmítl, podle ní došlo k mnoha recidivám.
Já sám jsem to udělal ve věku 15-16 let. Ve skutečnosti se za posledních 20 let snížil pouze o jeden.
Dcera má zjevně geny (otec, matka, dědeček) a rychlý růst.

Nyní čtu recenze a nevím, jestli to udělat nebo ne: mnoho lidí nepomohlo, na západě to nedělají vůbec, jak tomu rozumím.

Skleroplastika.

mluvil o operaci s kamarádkou - bývalou zdravotní sestrou (velmi inteligentní žena se spoustou zkušeností) a nazvala mě šílenstvím. Řekla, že operace je poslední věc. Že by všechno mělo být zrušeno. Nebo alespoň jděte na konzultaci na kliniku Fedorov nebo Heimholtz (na tyto kliniky již není možné se dostat před již stanoveným datem operace, všechna data jsou zaneprázdněna

Souhlasím s názorem vašeho přítele.
Moje dcera má 14. Vize je stejná jako u vašeho syna. ŽÁDNÝ z moskevských lékařů o operaci ani nezakoktal.

Kdo udělal skleroplastiku dítěti?

ano, stejná vize zůstává, nebojte se) no, samozřejmě, existuje procento, když existují komplikace. Pane šarlatu.

Skleroplastika je skutečně kontroverzní. Zde je článek z lékařského fóra:

Pokud jde o mechanické zesílení skléry ve formě přídavného rámu: žádné skleroplastické operace nejsou schopny nést tuto funkci rámu, za žádných okolností nemohou ovlivnit zvýšení pevnosti skléry. Přesvědčivé důkazy o selhání injekcí zesilujících sklero a operací skleroplastiky jsou uvedeny v části - „Myopie a operace“ a „Skleroplastické operace - další informace“.

Pokud jde o „sklerální revaskularizaci“: jak víte, sklera je chudá na buněčné prvky a krevní cévy, její síla proto není určena intenzitou vaskularizace, ale především silou kolagenu a vlastnostmi meziproduktu. Ve skutečnosti neexistují žádné patologické údaje potvrzující revaskularizační účinek těchto operací a nárůst krevních cév v granulomu odhalený histologickým vyšetřením po injekci posilující sklero (ISU) absolutně neprokazuje revaskularizační účinek v samotné sklerě. Stejně jako tvorba nevláknové pojivové tkáně (E.S. Avetisov et al.) Na povrchu skléry v procesu ISU není v žádném případě schopen zvýšit pevnost v celé tloušťce skléry.

Hledání revaskularizačních přístupů proto nemůže být relevantní a patogeneticky odůvodněné..

A konečně, pokud jde o vhodnost „místních stimulačních (tkáňových) účinků na skléru“. Podle četných studií vědců a především podle výsledků experimentálních studií mechanických vlastností skléry (E. S. Avetisov a kol., 1971, 1978, 1986) - Výzkumného ústavu pro oční choroby a tkáňovou terapii Helmholtze je skléra heterogenní a má výraznou anizotropii. Výsledky studie biomechanických vlastností skléry, předložené touto skupinou autorů, přesvědčivě naznačují její roztažnost a přítomnost elastické deformace v určitých mezích. Žádné lokální stimulace tedy není schopna zvýšit sílu celé skléry jako celku. Podle vědecké analýzy a logiky, stejně jako ztráta síly bělma je způsobena obecným systémovým procesem, mělo by mít získání této síly i její zvýšení výlučně systémovou povahu a - nelokální.

Recenze skleroplastiky

Citace: ale vím, že existuje alternativa ke skleroplastice nosit tvrdé kontaktní čočky

Citace: Tato metoda léčby chirurgického zákroku je považována za zastaralou.

Citace: Pod 18 (před laserovou korekcí)

Citace: je nutné léčit dítě pomocí přístrojů: laserová stimulace, transkutánní stimulace zrakového nervu, Avetisovova metoda a mnoho dalšího. Léčba se provádí v kurzech 3-4krát ročně.

Pol'za 28-05-2015 16:02
O krátkozrakosti, zejména o skleroplastice, se můžete dočíst na epiphany.ru. Moskevská klinika, která využívá pokročilé technologie. irkaleb 28-05-2015 16:42

Citace: O krátkozrakosti, zejména o skleroplastice, si můžete přečíst na enlightenment.ru. Moskevská klinika, která využívá pokročilé technologie.

citát: o skleroplastice, můžete si přečíst na epiphany.ru. Moskevská klinika

citace: Původně napsal MYR-MYR:
Dobrý den, ráda bych o tomto tématu diskutovala. Zrak mého dvanáctiletého dítěte prudce klesá, oční lékař polikliniky nás poslal na konzultaci do republikánského oftalmologického centra, kde nás zařadili do fronty na operaci. ale vím, že existuje alternativa ke skleroplastice, to je nošení tvrdých kontaktních čoček. Chtěl bych slyšet zpětnou vazbu od těch, kteří již operaci podstoupili, jaké jsou klady a zápory, stejně jako od těch, kteří používají čočky, a možná i těch, kteří podstoupili operaci i čočky. Jsem na rozpacích, co dělat?

Ve 14 letech jsem podstoupil skleroplastiku (celková anestézie), poté jsem v 16 nebo 17 letech podstoupil laserovou operaci Lasik. Zrak mi padl během prvního těhotenství, během druhého těhotenství jsem také viděla špatně, ale nedávno jsem zkontrolovala zrak, po druhém porodu uběhl rok a půl, jedno oko je opět jedno, druhé je o něco horší, ale při změně práv jsem dokonce prošel očním lékařem bez čoček. Sám v každodenním životě mám pocit, že čočka neublíží jednomu oku. elektra80 31-07-2015 19:03

citát: Ale můj syn má 8 let, nebude ho nosit sám, bez opcí. Lékaři to řekli, zatímco počkáme na 10 let, a pak uvidíme.

citát:
Proč si nemyslíte, že je to volba? Navíc v noci - na začátku ho sami nebudete moci oblékat na noc?

citát: Kromě toho neexistují statistické údaje založené na důkazech se správně provedenou metodikou výzkumu naznačující stabilizaci myopie z těchto čoček.

vetalbon 07-08-2016 18:09
Proč tak kruté ?
Existují jednodenní kontaktní čočky Acuvue Define. Oblečená a vyhozená
Je to lepší než ty tvé tvrdé. Mějte soucit se svým elektra80 dítětem 07-08-2016 19:33
Podstata tvrdých kontaktních čoček je tedy úplně jiná - spíte v čočkách a po celý den máte dobré vidění bez cizích těles v očích a brýlích. Yulenok 08-08-2016 16:55
Terapeutickou podstatou těchto čoček je, že zastavují progresivní krátkozrakost. Měli by alespoň. Moje dcera je pilně nosí už celé tři roky. Výsledek, bohužel, není tak dobrý, jak se očekávalo (po dobu 3 let se její zrak snížil o 1,75 jednotky. Před jejich nošením však ztratila 1,25 jednotky ročně. ). Tj. Účinnost je docela vysoká. A podle lékaře v takových případech při nošení čoček zrak stále klesá pouze o 5-7%. Zbytek úplně zastaví postup. tundra 08-08-2016 22:34

citát: To je lepší než vaše tvrdé. Slitujte se nad svým dítětem

anhen 18-02-2019 09:43
irkaleb, myslím, že přijdeme.
Jen jsem doufal, že se někdo podělí o své skutečné životní zkušenosti s nošením tvrdých čoček. Zeptal jsem se také svých známých, každý má jiné příběhy - pozitivní i ne. irkaleb 18-02-2019 10:04
moje dítě a já máme skutečný příběh nošení OKL, pozitivní TTT
vše závisí na touze a motivaci dítěte a rodič sleduje režim nošení v souladu se všemi pravidly
a tak budete sledovat skutečné příběhy. někdy existují velké pochybnosti o přiměřenosti lidí, pak se zdráhají střílet a chodit během dne. pak plavou v tvrdých nočních čočkách, pak si je nasazují a sedneme si na telefony, na noc si číst knihy. dělat spoustu věcí

Co je skleroplastika očí u dětí a jaké jsou recenze této operace

Ve věku informačních technologií nejvíce trpí zrak dětí. Všechno vysvětluje neformovaná oční bulva, která je citlivá na jakýkoli stres.

Výsledkem je oční skleroplastika pro děti, jejíž recenze jsou většinou pozitivní. Vše závisí na dodržování pravidel a podmínek, jakož i na indikacích a kontraindikacích pro operaci.

Co je skleroplastika očí

Skleroplastika je operace očí, která zahrnuje posílení očního rámu a obnovení sklerálních cév. Účelem chirurgického účinku je nejen posílit, ale také normalizovat metabolismus v sítnici. To pomůže zpomalit nástup vývoje krátkozrakosti u dítěte..

Zde je důležité si uvědomit, že chirurgický zákrok nemůže plně vyřešit problém obnovy vidění. Pouze zpomaluje počínající proces úpadku a umožňuje včasné úpravy normy pomocí další léčby.

Indikace pro provádění u dětí

Většina rodičů si všimne problémů se zrakem pozdě u svých dětí. To vede k již nevratným důsledkům. S věkem se situace jen zhoršuje, student musí nosit brýle, v důsledku čehož je škádlen kolegy.

Aby se zabránilo významným problémům při léčbě problému se skleroplastikou, je třeba dbát doporučení lékařů. Odborníci naznačují, že rodiče dětí se špatným zrakem se uchylují k chirurgickému zákroku, pokud existují následující indikace:

  1. diagnostikovaná krátkozrakost - ukazatele by se měly zhoršovat o více než 1 dioptrii ročně;
  2. vyvíjí se chorioretinální dystrofie;
  3. zvyšuje se předozadní osa, v důsledku čehož se zrak dítěte zhoršuje o více než 0,5-0,75 dioptrií.

V ostatních případech je účinnost skleroplastiky sporná. Neměli byste se k tomu uchýlit bez svědectví - to by jen zhoršilo situaci a znamenalo dočasný zákaz požadovaného provozu.

Skleroplastika je rozdělena do několika typů, které se liší charakteristikami operace. Děti a dospělí provádějí operaci bez rozdílů, proto se rozlišují následující typy chirurgických zákroků:

  • Zjednodušený. Používá se k prevenci rozvoje krátkozrakosti, pokud k ní existuje předispozice. Principem operace je provedení malého řezu v oční bulvě. Injektuje se do něj speciální gel - je to sterilní biopolymer, syntetický nebo přírodní, který závisí na charakteristikách vývoje oční patologie. Gel po nějaké době ztvrdne a přilepí se na bělmo. Výsledkem je překážka v jeho dalším roztahování, což zhoršuje vidění..
  • Jednoduchý. Význam operace je podobný zjednodušené verzi, ale v tomto případě jsou provedeny 4 řezy a jsou vloženy chlopně do 1 cm. Tyto chlopně jsou silikonové, kovokeramické nebo jsou prezentovány jako úplný dárce rodné skléry člověka. Jakmile jsou stehy sešity, klapky se projeví. Utahují zadní stěny a zabraňují dalšímu sklerálnímu roztahování. Poté následuje doba působení chlopní, které postupně rostou do cév, což pomáhá prokrvení v zadním pólu oka.
  • Komplex. Na oční bulvě je provedeno nejméně 5 řezů a disekce okulomotorických svalů. Do řezů se vloží biologický materiál, na který se aplikují stehy. Tento typ intervence je izolován samostatně, protože spolu s biologickým materiálem jsou v případě potřeby zavedeny chlopně..

Přesný typ operace, který má být pacientovi proveden, stanoví lékař v souladu s indikacemi a charakteristikami onemocnění. Dětem může být také předepsán komplexní pohled, pokud to vyžaduje jejich anamnéza..

Jak se provádí skleroplastika

Oční chirurgie je komplexní chirurgický zákrok, u kterého se rovněž provádí přípravné období a předběžné vyšetření lékařem. Celý postup zahrnuje 3 fáze - přípravné, provozní a zotavovací období.

Výcvik

Dítě by mělo být před operací co nejvíce vyšetřeno. K tomu je vyšetřen oftalmologem, pediatrem a dalšími lékaři, pokud má pacient chronická onemocnění. Pediatr vydá pokyny pro dodání některých testů - obecný krevní test, biochemický, obecný rozbor moči, EKG atd..

To vše je nezbytné k identifikaci přecitlivělosti na složky anestezie a biologických materiálů použitých během operace..

Oční lékař provede podrobnější vyšetření, kde jsou zvýrazněny následující body:

  1. specialista provádí test zrakové ostrosti pomocí tabulek;
  2. nezapomeňte provést biomikroskopii - vyšetření zahrnuje použití štěrbinové lampy, která pomáhá určit stav čočky a rohovky, identifikovat zánětlivý proces;
  3. refraktometrie se provádí - určuje lom očí;
  4. echobiometrie je povinná - specialista měří osu oční bulvy, hloubku přední komory a tloušťku čočky.

Po absolvování všech testů je stanoven den operace. Ráno dítě není krmeno ani mu není podáván nápoj.

Úkon

Operace se vždy provádí na obou očích najednou, i když jeden vizuální orgán nevyžaduje chirurgický zákrok. Děti podstupují operaci v celkové anestezii, protože nebudou moci klidně čekat, až budou chirurgové pracovat..

Postup chirurgického zákroku je následující:

  1. Dítě dostane anestezii nebo maskované vybavení.
  2. Dále začnou provádět řezy v oční bulvě v souladu s vybraným typem chirurgického zákroku.
  3. Po zavedení implantátů nebo vstříknutí biogelu.
  4. Zašijte vytvořené řezy.

Po operaci je dítě převezeno na oddělení, kde čeká na jeho konečné probuzení. Pokud vše proběhlo bez komplikací a stav malého pacienta je uspokojivý (nebojí se nevolnosti nebo zvracení), může jít domů. Zpravidla po proceduře odcházejí domů za 2-3 hodiny.

Z toho vyplývá, že skleroplastiku lze klasifikovat jako chirurgický zákrok malého rozsahu, protože postup nevyžaduje hospitalizaci a předběžné umístění pacienta do nemocnice.

Výjimkou jsou doprovodná onemocnění dítěte - bylo mu diagnostikováno diabetes mellitus 1. typu, existují chronická onemocnění srdce a další patologické stavy. V těchto případech klinika provede vlastní dodatečné vyšetření a sleduje stav pacienta jeden den před operací a jeden po ní.

Období zotavení

Skleroplastika prakticky nemá žádné komplikace. Zde jsou odhaleny pouze vzácné případy alergické reakce na zavedené biomateriály. Pokud tomu tak není, zotavení trvá měsíc od data operace, během níž musí pacient dodržovat následující doporučení:

  • Dětem je přidělena tradiční 10denní pracovní neschopnost, během níž pacient nemusí chodit do školy.
  • Po dobu 4 týdnů platí zákaz návštěvy bazénu, vany, sauny a dalších místností, kde může dojít k poklesu tělesné teploty.
  • Po dobu 2 týdnů je zakázáno sportovat. Obdobně platí zákaz práce na počítači..
  • Následující 2 roky nezatěžují orgány zraku - omezují práci na počítači, vyhýbají se týmovým hrám, které vyžadují soustředění atd..
  • V následujících letech je důležité omezit fyzickou aktivitu - pracovat jako nakladač, nosit závaží v ostatních případech je přísně zakázáno..
  • Doporučuje se nosit brýle nebo čočky nasazené pod lékařským dohledem.

Během šesti měsíců se nemůžete uchýlit k laserové korekci zraku. To situaci jen zhorší, protože zavedené biomateriály potřebují čas na rozbití.

Stojí za to udělat operaci

Rodiče dítěte se sníženou zrakovou ostrostí dlouho pochybovali o tom, zda se provádí skleroplastika. Vše je vysvětleno nutností používat celkovou anestezii. Ale pro rozhodnutí následují všechny pozitivní a negativní faktory postupu.

Body za a proti

Nejprve by rodiče měli vyhodnotit výhody postupu. Mezi pozitivní aspekty patří:

  • Možnost provádění v lokální anestezii. Pokud je dítě školního věku, lze ho přesvědčit, aby podstoupilo operaci v lokální anestezii. Zde stačí ležet v klidné poloze po dobu 1-1,5 hodiny.
  • Procedura je bezbolestná, takže pokud je dítě psychologicky připraveno, lze anestezii a lokální anestezii vynechat..
  • Nevyžaduje hospitalizaci, pokud malý pacient nemá žádné doprovodné nemoci.
  • Rychlá rehabilitace - dítě vidí během celého období zotavení jako dříve. Jediným omezením je namáhání očí..
  • Neexistují prakticky žádné kontraindikace.

Z negativních aspektů je nutné zdůraznit pouze možnou individuální nesnášenlivost biomateriálu použitého pro operaci. Pacient může být rušen bolestí a bolestmi v očích. Skleroplastiku navíc nelze považovat za chirurgický zákrok k obnovení zraku, ale dětem se doporučuje, aby nedošlo ke zhoršení stavu.

V dospělosti - po dospělosti - se dítě může uchýlit k laserové korekci vidění samo.

Rizika a potenciální komplikace

Jako každá jiná operace, skleroplastika má svá vlastní rizika a možné komplikace. Mezi rizika patří možný vývoj alergické reakce na anestezii. V takovém případě je lepší upustit od celkové anestézie ve prospěch lokální anestézie..

Z komplikací je izolována pouze individuální intolerance k biomateriálům. Úplné předběžné posouzení se provádí, aby se zabránilo následkům.

Kromě toho je možné nedostatečné pájení chlopní se zadní stěnou oční bulvy. V důsledku toho jsou cizí prvky vytlačeny, což vyvolává tvorbu nádoru pod spojivkou. Pokud k tomu dojde, musíte provést druhou operaci, která se u dítěte v anestezii stane vážným účinkem na kardiovaskulární systém..

Kontraindikace

Pro dítě neexistují prakticky žádné kontraindikace pro skleroplastiku. Měli byste však věnovat pozornost důležitým varováním lékařů. Zde existují absolutní a relativní zákazy operace očí. Následující body jsou považovány za absolutní:

  • Zákaz zavedení celkové anestezie a dítě nebude moci během operace klidně ležet samo.
  • Přítomnost jizev na oční bulvě - na rohovce a skléře. Jizvy mohou vznikat v důsledku zranění nebo předchozích operací.
  • Bylo diagnostikováno významné ztenčení skléry. Může to být také kvůli traumatu nebo chirurgickému zákroku..

Relativní kontraindikace zahrnují:

  • Věk do 8 let. Je to kvůli potřebě chovat se během operace klidně. V případě potřeby dítě podstoupí skleroplastiku zavedením celkové anestezie.
  • Zánět očí jakéhokoli původu. Předtím je nutné úplně vyléčit zánět.
  • Onemocnění orgánů ORL, v důsledku čehož pacient během operace nebude schopen správně dýchat.

Ve většině případů rodiče poskytují dětem obecnou terapii, aby vyloučili zákazy..

Náklady

Skleroplastika se provádí na licencovaných klinikách. Dnes se jedná o placený postup, jehož náklady se pohybují od 9 do 16 tisíc rublů.

Množství je ovlivněno volbou metody chirurgického zákroku, oblastí a stavem kliniky. Některá obecní zdravotnická zařízení v současnosti nabízejí také placené služby, které jsou mnohem levnější..

Zpětná vazba od rodičů po operaci

Rodiče dětí, kteří podstoupili oční operaci, mluví o skleroplastice jen pozitivně. Existují některé negativní názory, které si stěžují na nedostatek výsledků. Většina rodičů v tomto případě podstoupila skleroplastiku k operaci ke zlepšení vidění, což však není..

Skleroplastika by měla být prováděna pouze na specializovaných klinikách a po předběžném vyšetření. Rodiče by měli být pozorní ke svým dětem, sledovat jejich chování před a po operaci, aby včas zjistili jakékoli odchylky od normy..

Jak se operace provádí (pozor, video není pro slabé povahy):

Našli jste chybu? Vyberte jej a stiskněte Ctrl + Enter a řekněte nám to.

Skleroplastika pro krátkozrakost u dětí: klady a zápory

Navzdory rychlému metodologickému a technologickému rozvoji oftalmologie v posledních desetiletích problém dětské myopie (myopie) stále neztrácí svou aktuálnost a aktuálnost. Jako kritické období, které v tomto ohledu představuje největší počet žádostí, uvádějí některé zdroje věkový interval od 5 do 12 let, jiné jej spojují s nástupem pubertálních procesů a odkazují na fázi 8–15 let. Většina odborníků se však shoduje na tom, že podíl dětí s myopickou refrakční vadou je nepřijatelně vysoký a frekvenci výskytu určují v průměru na úrovni 35–40%.

Dané věkové intervaly jsou obzvláště nebezpečné, protože na pozadí rychlého růstu a počátečních hormonálních posunů má krátkozrakost tendenci rychle postupovat, což je zase plné vývoje organických změn a závažných komplikací ve vizuálním systému až po úplnou ztrátu zraku..

Existuje řada metod pro korekci myopického vidění v dětství, od optických po chirurgické. Skleroplastická chirurgie může zastavit progresi myopie, aniž by obnovila normální zrakovou ostrost. Toto omezení predikovaného výsledku je jedním z hlavních, ale nikoli jediným důvodem pro nejednoznačný přístup specialistů k této technice; skleroplastika v dětské oftalmochirurgii je obecně kontroverzní metodou.

Jak se problémy se zrakem vyvíjejí u dítěte s krátkozrakostí

Jak víte, s krátkozrakostí trpí zaostřování a diskriminace vzdálených objektů. Maximální vzdálenost jasného vidění je dána závažností refrakčních vad v optickém systému oka; když je tato vzdálenost překročena, obraz promítnutý na sítnici bude rozmazaný, rozmazaný. Tento jev je způsoben skutečností, že světelný tok, který by za normálních okolností měl být lámán rohovkou a poté čočkou, a soustředit se přesně na makulární zónu sítnice, je ve skutečnosti zaostřen blíže. Z opticko-geometrického hlediska existuje několik možných důvodů nesprávného lomu (například deformace čočky nebo křeče akomodačních svalů), avšak ve vztahu k dětství je nejčastější neobvykle protáhlý tvar oční bulvy kvůli jejímu nepřiměřenému růstu. Mezi hlavní rizikové faktory patří genetická predispozice, slabost sklerální tkáně, neustálé překrvení zrakového systému s nesprávnou organizací životního stylu dítěte, jeho vzdělávání a vývoj.

Skleroplastika pro děti

Hlavní podmínkou, za níž se objevuje otázka skleroplastiky, je rychlý nárůst stupně myopie; zhoršení ostrosti vidění na dálku s rychlostí 1 dioptrie / rok nebo více se považuje za „rychlé“. Krátkozrakost, která obecně není tak neškodná, jak se zdá populaci, s aktivní progresí a zvyšující se asférickostí oční bulvy (tj. Jak se prodlužuje podél hlavní optické osy), může vyvolat degenerativní procesy v nitroočních tkáních. Zejména v případě zhoršené nebo nedostatečné výživy sítnice (prostřednictvím systému krevních cév s ní spojených) může začít degenerace fotocitlivé tkáně, mohou se objevit krvácení různých šupin a lokalizace a v nejnepříznivějších scénářích může dojít k tendenci k oddělení sítnice od cévnatky, což při absenci urgentní odvetou se rozumí nevyhnutelná a nevratná slepota.

Hlavním cílem skleroplastiky je zlepšit mechanické vlastnosti oční bulvy posílením její kolagenové kostry u zadního pólu oka. K tomu je zajištěn minimální nezbytný chirurgický přístup, kterým se za oční bulvu (tj. Ze strany sítnice a optického nervu) zavádějí proužky takzvaných `` proužků``. skleroplastická tkáň. Když se skleroplastický materiál zachytí a je zahrnut do systému zásobování krví, přidává další tuhost zadní stěně a tím brání dalšímu zvýšení vodorovné osy oční bulvy. Neovaskularizace (výskyt nových krevních cév zásobujících implantovanou tkáň) také přispívá k celkové stimulaci hemodynamiky oka.

Materiál pro skleroplastiku

Většina rodičů se zvláště zajímá o povahu a původ skleroplastické tkáně, zejména zda se jedná o implantát nebo štěp, tj. syntetický materiál nebo dárce. V klasické verzi techniky se zpravidla používaly odpovídající tkáně velkých zvířat; po komplexním zpracování v několika fázích získává takový materiál vlastnosti náhradního kolagenu, který myopickému oku chybí, čímž posiluje zadní stěnu. V různých modifikacích skleroplastické chirurgie (viz níže) je však možné použít jak dárcovské, tak syntetizované biokompatibilní materiály..

Druhy operací

V nejjednodušší verzi jsou v oční bulvě provedeny malé řezy, kterými se injekční stříkačkou vstřikuje kompozice poměrně tekuté konzistence; implantovaným materiálem v tomto případě může být jak transformovaná dárcovská tkáň, tak speciálně vyvinutá syntetika. Brzy po injekci do požadované oblasti kompozice ztvrdne na požadovaný stupeň. Tento intervenční algoritmus se nazývá zjednodušená skleroplastika..

Jednoduchá skleroplastika znamená vytvoření jakéhokoli obvazu nebo výztužné síťoviny z pásů skleroplastického materiálu, kterým může být stejně jako v předchozí verzi buď ošetřený dárce, nebo umělá tkáň (silikon nebo kovoplast).

Komplexní skleroplastika zahrnuje excizi svalových vláken k zajištění nezbytného přístupu a implantaci skleroplastických pásů. Tato technika vyžaduje o něco větší objem fixačních materiálů..
Mnoho popisů skleroplastiky zdůrazňuje, že tato technika má minimální seznam kontraindikací, ale není to tak úplně pravda. Bylo by přesnější říci, že skleroplastika nemá specifické kontraindikace spojené pouze s touto operací, protože seznam možných omezení, absolutních nebo relativních, je v tomto případě pro dětskou oftalmochirurgii prakticky univerzální. Zejména se intervence neprovádí ve věku do osmi let a / nebo v přítomnosti infekčních a zánětlivých procesů, současné oftalmopatologie, kontraindikací k anestezii, změnám jizev, řídnutí bělma.

Po operaci

Omezení spojená s provedenou skleroplastikou jsou obvykle minimální. Po 10-14 dnech tedy dítě může pokračovat ve sportu a jiných druzích fyzické aktivity; vynucená pauza ve škole nepřesahuje jeden a půl týdne; plavání v bazénu je povoleno po jednom pooperačním měsíci bez komplikací.

Je však stále nutné přísně dodržovat dvě omezení a po dlouhou dobu (až jeden a půl až dva roky po operaci): intenzivní zátěž zraku a fyzické přetížení (zejména zvedání rovnoměrně těžkých závaží pro dítě) jsou kontraindikovány.
Pokud se skleroplastika provádí u dívky, často se kladou otázky ohledně možného dopadu operace na schopnost realizovat reprodukční funkce - například existují obavy, že přirozený porod bude kontraindikován. V tomto ohledu je prognóza příznivá: skleroplastika se nezvyšuje, ale naopak snižuje pravděpodobnost, že se krátkozrakost stane povinnou indikací pro císařský řez..
Když už mluvíme o skleroplastice, bylo by deontologicky a eticky nesprávné vynechat skutečnost, že tato oftalmochirurgická technika je praktikována pouze v zemích SNS; odborníci z evropských států nepovažují jeho účinnost za dostatečně oprávněnou.

Možné komplikace

Časté jsou nežádoucí vedlejší účinky a komplikace skleroplastiky.

Mezi hlavní typy patří individuální alergická reakce na implantovaný trans- nebo implantát (frekvence výskytu není u různých materiálů stejná), stejně jako nedostatečná fixace umělého rámu s jeho posunutím vpřed (s otokem a otoky spojivky). V prvním případě jsou příznaky zmírněny standardními antihistaminiky, ve druhém je nutná korekční reoperace (statistické riziko takového vývoje událostí je 1-2%).

Nedodržení nejpřísnějších omezení předepsaných lékařem po dobu rehabilitace - zejména systematické a dlouhodobé nerespektování zákazu vizuálního přetížení - může mít za následek vznik astigmatismu nebo strabismu.

Body za a proti

Nejpřesvědčivějším argumentem ve prospěch skleroplastiky je okamžité a radikální odstranění výše popsaných rizik spojených s rychlým zhoršením myopie. Někteří rodiče se rozhodnou neriskovat tím, že vyzkouší různé možnosti delší léčby, a tím přijdou o čas, kdy by bylo možné zabránit degeneraci a odloučení sítnice. udržujte zrak svého dítěte na přijatelné úrovni.

Protichůdné rozsudky jsou však také velmi rozumné: jedná se jednak o nízké odhady účinnosti skleroplastiky západními odborníky, jednak o nemožnost zlepšení zrakové ostrosti současně se zastavením progrese myopie a o nepřijatelně vysoké pro dnešek procento komplikací, a co je nejdůležitější - velký počet poměrně cenově dostupných, dobře vyvinutých a dobře osvědčené metody korekce krátkozrakosti, které nevyžadují invazivní zásah (brýle, čočky, komplexy vitamínů a antioxidantů, angioprotektory, všechny druhy hardwarových technik, oční gymnastika atd.).

Obecně platí, že praktický význam a frekvence skleroplastiky postupně klesá a s příchodem nových alternativních přístupů k nápravě myopie bude s největší pravděpodobností zcela ztracena..

Naše oftalmologické centrum neprovádí skleroplastické operace z výše uvedených důvodů, ale nabízí dětem s progresivní krátkozrakostí podstoupit účinnou a bezpečnou léčbu na zařízeních.

Ceny skleroplastiky

Náklady na chirurgické zákroky na posílení skléru v očních klinikách v Moskvě se pohybují od 15 000 do 45 000 rublů (na oko), v závislosti na technice operace a použitém materiálu. Ale předtím, než položíte otázku „kolik stojí skleroplastika“ a pošlete dítě na operační stůl, opět doporučujeme zvážit všechny výhody a nevýhody.

Scleroplasty - recenze

Negativní recenze

Ani o 28 let později v tom všem nemohu najít PLUSY!

Ztráta času, odloučení od studia, fyzické a psychické utrpení a výsledek je zcela nepochopitelný!
Moje recenze zde bude pravděpodobně nejvíce „veteránem“, tk. Na konci roku 1989, již před 28 lety, jsem jako chlapec podstoupil skleroplastiku. Ale velmi dobře si pamatuji tento epos, takže se předem omlouvám za to, že jsem byl příliš podrobný, možná recenze :)

Okresní oftalmologka naší dětské polikliniky mě poslala na tuto operaci do Morozovské před naším letopočtem v Moskvě a lékařka od samého začátku neslíbila nic od skleroplastiky: ani zlepšení zraku, ani alespoň zastavení zhoršování myopie, ale řekla jako: „No, možná nějaký smysl, možná bude!? ":( Fronta na skleroplastiku na specializovaném oddělení nemocnice trvala déle než jeden měsíc a téměř půl roku jsem na to byla PŘIPRAVENA, jako by šlo o transplantaci srdce: nebyl tam žádný lékař takové specializace, - snad kromě gynekologa, - kterého bych nemusel navštívit na vyšetření, podstoupit testy, udělat rentgen všeho, co se dá udělat, získat certifikát atd. - (Navíc většinou ne v naší okresní poliklinice, ale vše bylo potřeba někde daleko) V rámci přípravy na skleroplastiku jsem dokonce musel podstoupit důkladné ošetření ZUBU, a to opět ne na naší zubní klinice, ale v nějaké centrální dětské stomatologii v centru Moskvy, kde jsem musel několikrát navštívit to - i když si nepamatuji, že mám tak špatné zuby. Všechno několik. měsíce kromě běhání po lékařech je to psychologicky obtížné: počkáte na stanovený čas operace, jako byste byli odsouzeni k smrti v cele smrti!

A teď přišla řada, konečně mě umístili na klinice Morozov. V sovětských dobách jste samozřejmě museli ležet osamoceně v dětské nemocnici; žádní rodiče neměli přístup ani za dveře oddělení. A operovali obě oči najednou, v celkové anestezii (nitrožilně) a já jsem velmi „kouřil“, protože jsem se bál všeho: anestézie a nepochopitelného výsledku operace a jak by se o ni oči staraly!? No, před operací odřízli řasy, to je v pořádku, rychle dorostou a najednou jsem si myslel, že se mi oči později vykulí, nebo co jiného: silně jsem se třásl.

Nejen to: další plus, těsně před samotnou operací mě děsili samotní lékaři. Nejprve to udělala mladá zdravotní sestra ve službě, která pozdě večer po rozsvícení světla na svém stanovišti z nudy zavolala kamarádce z pracovního telefonu a dlouho s ní chatovala. Pravděpodobně věřila, že všechny děti na podlaze spí už dlouho, ale té noci před operací jsem lezl na nervy, prostě jsem nespal a dokonale jsem slyšel její rozhovor. Mezitím tedy začala vyprávět tomuto příteli nejrůznější události ze své práce a mimo jiné si pamatovala, jak nedávno mu jeden chlapec z jejich oddělení během podobné operace v anestezii z nějakého důvodu zastavil srdce a málem zemřel !: - (( Samotní chirurgové si pak nedokázali poradit, musel být urgentně převezen na jednotku intenzivní péče a v této budově morozovské nemocnice vůbec jednotka intenzivní péče není, mají ji úplně na druhém konci území samostatně, pošetile umístěnou, navíc v malém 2podlažním starém křídle., tato sestra barevně, podrobně popsala, jak musel být tento umírající chlapec nejprve naléhavě spuštěn z výškového patra naší budovy dolů na výtah (no, nebyl s nimi tehdy přilepený!), Pak běžel po ulici nemocničními dvory, v dešti, v resuscitace atd.: - (((. Stručně řečeno, po takových příbězích, "řekl jsem v noci" před operací, opravdu jsem nespal) - až do rána jsem házel a otáčel se na oddělení, jako na špendlíky a jehly! A když příští ráno oh, stejná hovorná sestra mě vzala na nosítkách na operační sál a přesvědčila mě na cestě, že se nemám absolutně čeho bát - samozřejmě jsem nemohl uvěřit jejím slovům!

Ale ta dívka mě alespoň nedobrovolně vyděsila - nevěděla, že poslouchám její rozhovor; ale strýc chirurg, který mě operoval, se ukázal ještě horší. Pak, v roce 1989, v SSSR, jen první hromadné stávky horníků atd. začalo, toto téma bylo na rtech každého, no, on a lékaři z jeho operačního týmu o tom živě diskutovali. V podmínkách své práce nebyl s něčím spokojený a před zahájením operace pokračoval v chvástání: proč, jak říkají, horníci mohou vstoupit do stávky, ale my, lékaři, ne, naše profese není o nic méně obtížná a důležitá. "Vezmeme to hned teď," vyhrkl přede mnou vášnivě k jednomu z jeho kolegů, "vyhlásíme stávku uprostřed této operace a odejdeme odtud, nafig, necháme všechno!". " - (Já, ležící na operačním stole, se zdálo, že jsem uhodl, že nemluví vážně, ale je jasné, že po takovém prohlášení ze série „Lékaři si dělají legraci“ jsem nějak znatelně onemocněl. Takže když začala fungovat celková anestézie, kterou jsem byl kapátkem vstříknut do mé paže kapátkem a ze zvyku jsem se cítil VELMI ošklivý. A poslední věc, na kterou jsem měl čas myslet, než jsem úplně ztratil vědomí, byla myšlenka: „PRAVDĚPODOBNĚ, ZEMŘÍM!“

A proces vystupování z anestezie později na oddělení byl ještě nechutnější. I když jsem si sotva začínal rozumně myslet a oči měl pevně svázané, byl jsem si docela dobře vědom toho, kdo jsem; že operace skončila; že jsem nezemřel - navzdory svému strachu, když jsem byl uveden do anestézie. Ale nemohl jsem se z těchto skutečností radovat kvůli poněkud nechutnému stavu, ve kterém jsem se zpočátku nacházel: nejen že jsem zvenčí nic nevnímal, protože mi zvonily uši a před mými obvázanými očima byla nepřetržitá tma, takže zpočátku také moje tělo Vůbec jsem neměl pocit, že by to bylo zmrzlé. Necítil jsem ani gravitační sílu, takže se mi zdálo, že moje zmrzlá hlava, oddělená od těla, letěla někde v této zvonící prázdnotě, jako v temném kosmickém vakuu. Navíc nejhorší na tomto bolestivém stavu bylo to, že jsem vůbec nevěděl, jak dlouho to vydrží!? Mohl jsem jen hloupě čekat, pasivně. Dlouhou nebo krátkou dobu, ale postupně jsem „tál“: mé smysly se obnovily, místo předchozího zvonění v uších jsem začal rozlišovat vnější zvuky, konečně jsem cítil své tělo, nejen hlavu.

No, pak jsem musel ležet téměř den v posteli s ovázanýma očima, v úplné tmě a bezmocnosti: koneckonců žádní rodiče pak, jak jsem řekl, nesměli vidět operované děti. Takže si lehněte a hloupě počkejte na další ráno, kdy bude obvaz odstraněn. (Pokud vím, podle pokynů na takovém oddělení by sestra ve službě měla neustále sledovat pacienty po operaci, ale ona tam samozřejmě neseděla, ale po celou dobu chyběla a jen pravidelně se na minutu dívala na naše oddělení, aby zjistila, kdo další se probudil z anestézie. - potom, když si vyměnila pár frází, rozvázala mu ruce a znovu utekla. Takže po všechny ty dny byly jen další operované děti - stejné bezmocné, s ovázanýma očima, nemohly si pomoci, pokud to bylo. blíže k noci, když po skončení nemocnice už všichni spali, omlouvám se, chtěl jsem jít na toaletu a sestra ve službě se nemohla dostat, protože šla na druhý konec podlahy sledovat televizi! chodba, pak dveře na toaletu atd. A zdravotní sestra, která si mě až později, na zpáteční cestě z toalety, všimla na chodbě a přivedla mě zpět: jinak by bylo pro mě obtížnější najít cestu do mého pokoje bez pomoci, dotek. (Toaletu si nemůžete s ničím zaměnit, ale dveře na odděleních v dětských nemocnicích zůstávají otevřené: nebylo mě překvapením, že jsem sám, v nepřetržité tmě, omylem bloudil do svého a lezl do postele někoho jiného - co by se stalo potom.)
Nějak jsem tedy počkal, až příštího rána, kdy lékaři přišli sundat obvaz, jsem se před tímto okamžikem velmi bál. Okamžitě otevřel oči, jak říkají, říkají, už je to možné, a. Okamžitě jsem si uvědomil, že NIC NENÍ ZMĚNĚNO: jaký druh vidění byl před operací, to zůstalo po, i bez jakýchkoli kontrol bylo jasné! Přinejmenším operace neovlivnila vzhled, navzdory mým obavám: oči se nevypukly a nebylo ani mnoho zarudnutí, samozřejmě, krevní cévy na bílkovinách byly samozřejmě nejprve zanícené, ale pak se brzy vrátily k normálu, takže když jsem se o pár týdnů později vrátil do školy, po operaci nebyly žádné stopy! :) Nepamatuji si žádnou zvláštní bolest, slzení nebo jiné nepříjemné účinky po operaci.

Jedinými stopami prvních dnů byly konce vláken z vnitřních švů, které vyčnívaly z uslzených rohů každého oka. A odstranění stehů se ukázalo být nejbolestivější zkouškou celého tohoto eposu, zejména proto, že to udělali těsně před propuštěním, v poslední den mého pobytu v nemocnici, kdy jsem už byl plný optimismu, a zde přerušili celou hlášku! :( Protože to bylo je to možné jen mučením středověké inkvizice, ale na nic takového mě nevarovali, všechno bylo úplným překvapením. Pamatuji si, moje teta doktorka mě přivedla do místnosti, kde v té době stály další děti v řadě na pilulky, posadila mě na židli, zahákla pinzetou konec nitě z jednoho oka a jak jej odtud vytáhnout: uy-ah-ah.: ((((Je snadné odstranit vnější švy na těle po operacích: tam je vnější část každého stehu ořezána nůžkami, rozdělením nitě na mnoho krátkých části a potom každou z nich rychle vytáhnout; ale tady to nemůžete udělat, protože celý šev je uvnitř oka. A když je tažen jedním koncem, pocity jsou hrozné: za prvé, velmi ostrá bolest a za druhé, pocit, že to není nit, a vytáhněte oko přímo ze sebe Říká se, a zatřetí, během takového srdcervoucího praskání ve skutečnosti slyšíte uvnitř lebky, jako by tam bylo všechno roztrhané do pekla, a je děsivé, že se nyní šev rozptýlí a práce chirurga půjde na chytrosti. Nepamatuji si přesně, jak jsem se během tohoto pekelného postupu choval - sténal, křičel nebo plakal - ale udělal jsem to tak žalostně, že jsem dokázal svým okolím sdělit míru svého utrpení, a proto se kluci, kteří tam dostávali drogy, začali třást a byli připraveni utéct z mého tahu! :) Všiml jsem si toho, doktor, který ze mě vytáhl nit, se o mě začal starat: co, říkají, je to opravdu tak bolestivé! A pak si možná poprvé pomyslíte, že někomu sundala stehy a sama sebe neznala. Stále nechápu, co jí bránilo v tom, aby mi před tímto zákrokem upustila do očí něco anestetického, nebo alespoň mě varoval, byl bych se psychicky připravil! :( Hlavní hrůzou bylo to, že stehy v OČÍCH očích a po vytažení prvního vlákna kterou mi teta šťastně zatřásla před uslzeným nosem a představovala si, že by mě to velmi potěšilo), jasně chápete, že nyní bude stejné mučení opakovat i na jiném.!

A jaký byl výsledek všech těchto utrpení a utrpení!? Šel jsem 10 dní po ukončení školy ve stejných brýlích, jaké jsem před tím absolvoval, takže moji spolužáci přemýšleli, jaký je smysl mé operace, ale sám jsem jim to nedokázal vysvětlit! :( Vidění po skleroplastice se stále zhoršovalo a myopie se zvýšila pak v příštích letech ještě o několik dioptrií. Lékaři však samozřejmě mohou hádat, jak se říká, bez chirurgického zákroku to bylo ještě horší: zkrátka z kávové sedliny.

Výhody:

  • Obtížné rehabilitační období
  • Je mi k ničemu.

Dobrý den, rád bych se podělil o zpětnou vazbu týkající se operace Scleroplasty. Už ve třetí třídě jsem měl brýle, abych se podíval na tabuli a televizi. Zrak postupně klesal. Když mi bylo 12-13 let, když jsem měl na obou očích -2, rozhodli se podstoupit tuto operaci. Drželi jsme to v našem městě Uljanovsk, ale bohužel si nepamatuji, kde přesně.

Překvapuje mě, že zde píšou, že operace byla prováděna v lokální anestezii. U mě to bylo jiné. Šel jsem do nemocnice a další den jsem v celkové anestezii podstoupil skleroplastiku obou očí. Tam byla celá tato operace provedena pod společnou operací. Probudil jsem se na oddělení s obvazem na očích. Pokud moje paměť slouží, prošel jsem celý den. Vzal jsem svou matku všude.

Je čas sundat obvaz. Bylo to hrozné, jako by kočičí oči byly roztrhané, všechny řasy byly slepené. Oči mě bolely, každé otočení očí bylo bolestivé, takže abych odvrátil zrak, otočil jsem hlavu, ne oči.

Asi po 1-2 týdnech jsem byl propuštěn. Nebyly žádné komplikace. Bolestivé pocity přešly v průběhu času. Po chvíli jsem přišel odstranit stehy (není to příjemná věc z očí).

Teprve teď moje vize nadále klesala. Čekal jsem 18 let a podstoupil operaci k obnovení vidění. O tom také napíšu recenzi. Bohužel tato operace byla pro mě zbytečná..

Výhody:

  • Ne
  • Iluze, že se postup myopie zastaví.
  • Strašná bolest během operace
  • Těžké rehabilitační období
  • Neefektivnost
  • Psychologické trauma z chirurgického zákroku během dospívání.

Ve věku 12 až 16 let vidění pokleslo o 1D ročně. A do 16 let to bylo mínus 8, 5D. Lékaři doporučili skleroplastiku jako jediný prostředek proti progresi myopie. Ve věku 16 let, s rozdílem 4 měsíců, jsem tyto operace podstoupil.

Bál jsem se a na první pohled jsem byl operován v nitrožilní anestezii. Byly to hrozné halucinace. Po anestezii to byla divoká bolest. Po 5 dnech jsem byl propuštěn. Pravá polovina obličeje byla jako jedna modřina, která zmizela až po měsíci.

Po 4 měsících jsem si nechal udělat druhé oko. Jiný lékař odmítl podstoupit celkovou anestezii. Při lokální anestezii to bylo velmi bolestivé. Celá operace trvá asi 1, 5 hodin. O tři (!) Dny později byly stehy odstraněny (postup je také bolestivý). Lékař ujistil, že tři dny jsou dost. Výsledkem bylo, že všité sklerální chlopně vylezly na přední stěnu oka. Shromáždili jsme radu, rozhodli jsme se počkat, možná by se plazila zpět. Čekali jsme 3 měsíce. Nelezl pryč. Ambulantně, bez adekvátní anestézie, jsem nechal odstranit tyto plazivé chlopně. Ztrácel jsem vědomí, takže to dělali ve dvou fázích, s týdenním odstupem.

A proč to bylo trápení? V průběhu příštího roku se vidění snížilo na minus 9, 5D a bylo opraveno. Myslím, že jen tělo přestalo růst do 17 let.

V 19 letech jsem provedl keratotomii, kterou jsem snášel mnohem snáze. Poté byla moje vize minus 3D. A tak to zůstalo až 40 let. Teď mi je 46 a teď jsem mínus 2D.

Dvě slova o názoru některých pacientů, že po skleroplastice můžete porodit sami. Nedoufejte, lékaři vám to nedají. Je jim jedno, že jste měli skleroplastiku. Pokud existuje diagnóza „operovaná vysoká myopie“, jsou převezeni do císařského řezu. To mi udělali s prvním dítětem. Druhé porodila sama, protože si našla dobrého a odvážného lékaře..

Výsledkem je, že skleroplastiku nedoporučuji. Navíc nyní není nikde na světě, s výjimkou Ruska, kvůli neefektivnosti.

Výhody:

  • Žádný efekt

V roce 2000, kdy mi bylo 9 let, se skleroplastice věnuji velmi dlouho. Pak byla krátkozrakost již -4 a moje nemoc není dědičná ani vrozená. Tato operace údajně pomáhá zastavit vidění, aby nespadlo. Nevím, možná to někomu pomůže, ale můj zrak klesl a klesal dále, dokud se to nezastavilo věkem.

Necítíte, jak probíhá samotná operace, podstoupil jsem celkovou anestezii. Je bezpodmínečně nutné, aby po operaci někdo blízký, protože moje oči jsou úplně zavázané se zavázanýma očima a můžete chodit pouze dotykem, moje matka ležela se mnou, dokud nebyl odstraněn obvaz.

Den po operaci byl odstraněn obvaz, oči se těžko otevíraly, řasy se slepovaly a já jsem už během této doby trochu ztratil návyk na světlo. Oči byly velmi oteklé, všechny červené krevní cévy byly jasnější než obvykle a zdálo se, že jsou větší. I když za týden víčko víceméně ustoupilo, ale úplně zmizelo až po dalším týdnu.

Po 2 týdnech byly stehy odstraněny, což je mnohem horší než samotná operace. Ležíte na gauči, díváte se, kam řeknou, a strčíte něco do očí, které musí buď proříznout šev, nebo ho vytáhnout. Poté v očích přirozeně zůstává nepříjemný pocit. Je to nechutné si to pamatovat.

Po takové operaci jsem každých šest měsíců navštívil denní nemocnici, kde mi byly podány injekce, vitamíny a také jsem podstoupil laserové ošetření. Po roce a půl nebo dvou se s tímto způsobem přestala zacházet, protože to všechno bylo neúspěšné, a pak začala nosit čočky úplně. Nyní je vize stále na -8, 5, ale bylo to horší.

Výhody:

  • možná zpomalení vidění
  • nepříjemný
  • pochybný účinek
  • možné komplikace

Dělo se to v dětství, nejprve na jednom a později na druhém oku v lokální anestezii. Samozřejmě to bylo nesmírně nepříjemné, protože od té doby uplynulo 15 let a někdy se objevily nepříjemné pocity za okem. Po operaci byl pozorován pokles vidění, i když kdo ví, co by se bez ní stalo.

Kdyby mi nyní byla nabídnuta tato operace, odmítl bych.

Výhody:

  • Existuje šance zastavit pokles vidění.
  • Nepomohlo
  • Velmi nepříjemné pooperační pocity

Ve věku 9 let měli skleroplastiku. Vize byla v té době -2,5. Dělali to v celkové anestezii. Od té doby uplynulo 10 let, vize -8. Ten den si dodnes podrobně pamatuji. Závěr: pokles vidění se vůbec nezastavil. Pocity po operaci jsou stále stejné. No tak, operace by pomohla, protože byla naprosto zbytečná.

Neutrální recenze

Výhody:

  • Oči ztratí bělost, začal jsem je více vypoukat (jako ryba) - zřejmě klapky dávají takový efekt
  • neustále červené oči
  • stojí za to pamatovat, že klapka může vyjít (i po 16 letech).

Tuto operaci jsem podstoupil v roce 1999 ve Fedorovově mikrochirurgii v Petrohradě. Tato operace je VŽDY bezplatná, takže nechápu, proč za ni někdo zaplatil. Zrak v mých 18 letech (1999) byl -6. Mosle operace nosila čočky. V roce 2012 je vize již -12, 25. V mém případě není vůbec jasné, proč to bylo potřeba, pokud je již 18 let a oční bulva téměř neroste. Jde pouze o vložení chlopní a zastavení růstu oční bulvy. Po 16 letech se jedna klapka stala mobilní a nyní jsem musel provést operaci k odstranění této klapky, která byla zarostlá tkáněmi, a její odstranění bylo velkým problémem. Stejně jako v roce 1999, v roce 2015 při operaci v lokální anestézii, i vy sami pomáháte lékaři (říkají, kam hledat, aby stehy později nebyly vidět). V roce 1999 se stehy samy vyřešily a vyšly nosohltanem, nyní je to ještě 3. den po operaci.

Přemýšlejte stokrát, zda se vyplatí takovou operaci udělat, zejména u dětí - zážitek na celý život a výsledek je velmi individuální.

Výhody:

  • navržen tak, aby zastavil padající vidění
  • operace probíhá v celkové anestezii

Nestojí za to povrchní hodnocení této recenze, protože mám poměrně dlouhou zkušenost s přátelstvím s brýlemi / čočkami, oftalmology a očními chirurgy a vím, že problémy se zrakem jsou jednou z nejvíce nesprávně korigovaných nemocí lékařů. V tomto přehledu se pokusím vysvětlit pozadí nesprávného jednání některých lékařů, nápravu těchto chyb jinými a obecně to, zda má smysl operaci provést.

Vynechám dlouhou historii zhoršování zraku, které se zhoršovalo a zhoršovalo v zásadě nesprávnými předpisy lékařů (tehdy jsem nenáviděl a začal jsem se bát oftalmologů).

Rada: pokud máte malé mínus (někde až -2 dioptrie), pak se můžete při přidělování brýlí rozhořčit (brýle RELAXUJÍ SVAL oka, v důsledku toho začne v průběhu času slabnout a musíte ho utáhnout pomocí skleroplastiky) a požádat o čočky; pokud má vaše dítě takové mínus, pak pokud je to školák, vezměte si brýle o půl dioptrie slabší a nedovolte jim nosit tyto brýle pořád. S touto radou můžete odfrknout, kolik chcete a nesouhlasíte, ale opravdu funguje a přirozeně načte sval; promiň, pozdě jsem si uvědomil, jak je to dobré.

Když mé vidění kleslo na -2,5 dioptrie, lékař důrazně doporučil chirurgický zákrok a doporučil skleroplastiku. Je škoda, že neexistuje žádná fotka: městští lékaři z krásného oka udělali něco s kůží od vnitřního rohu k polovině žáka. A svaly byly obecně nesprávně utažené nebo se vůbec neutahovaly, protože po operaci se můj zrak stal -5 a -6,75 (a to bezprostředně po odstranění ochranného obvazu z očí). Všichni lékaři byli ženy a bylo mi 7 let. Teď mi je 22 a upřímně nenávidím a nedůvěřuji lékařkám úzké specializace.

Pak moje vize stále padala, ale ne tak moc. Lékař a způsob korekce a léčby se změnily, ale v 11 jsem znovu šel na skleroplastiku, ale tentokrát k lékařům z MNTK v Khabarovsku. Tam se s lítostí dívali na moje děsivé oči a říkali, že skleroplastika mi neublíží, ale možná to nepomůže a moje vize bude stále klesat (dědičnost a stres ve škole). A se „startovací sadou“ na -7 a -7, 5 jsem přešel na druhou operaci.

Oči se staly krásnými, protože záhyb byl vrácen na své místo a na krátkou dobu dokonce zastavil progresivní krátkozrakost. Zotavení z operace proběhlo také dobře.

Po několika letech se mínus zvětšil, ale to již neplatí pro historii skleroplastiky a já sám jsem na vině za progresivní krátkozrakost.

Skleroplastika nezlepšuje vidění a neměli byste z toho obviňovat chirurgy, operace je zaměřena na napnutí již „ochablých“ očních svalů. Je zbytečné léčit skleroplastiku s minus více než 4 dioptrie a dědičnou povahou onemocnění.

Výhody:

  • Skutečné dobrodružství ve světě oční chirurgie
  • V mém případě to nebylo efektivní

Dávám vám do pozornosti moji recenzi na „Skleroplastiku“, tedy operaci na posílení skléry oční bulvy.

Začal jsem nosit brýle na druhém stupni školy, moje vidění pak bylo -1 dioptrie v obou očích. Ovlivnilo to školní zatížení očí, i když nebudu říkat, že jsem rád četl v té vzdálené době. Neměl jsem genetickou predispozici, všichni blízcí příbuzní nyní nenosili a nenosili brýle. K skleroplastice jsem se dostal v roce 1998, kdy moje vidění kleslo na -4 dioptrie. Šel jsem do nemocnice týden po svých 13. narozeninách na doporučení mého lékaře, očního lékaře, se kterým jsem byl registrován od osmi let. Abych byl upřímný, nebyl jsem si zvlášť vědom závažnosti události, proto jsem s operací zacházel jako s dobrodružstvím, i když pocit strachu byl rozhodně.

Při čtení recenzí jiných lidí si všiml u každého totéž: z nějakého důvodu byl každý operován v lokální anestezii. Co je to nano technologie? Možná, že během této doby medicína pokročila daleko vpřed, ale v roce 1998 se skleroplastika velmi lišila od současné. Před zahájením operace jsem dostal koňskou dávku anestézie a byl jsem převezen na operační sál na nosítkách. Operace pouze na jednom oku trvala 2 hodiny, navíc jsem se po několika hodinách po operaci nevrátil k vědomí. A z postele jsem mohl vstát až po dni, pořád jsem byl nemocný, mohl jsem pít jen vodu. Možná je to samozřejmě nějaká „jiná“ skleroplastika. Ale v mém případě to tak bylo.

Lidé také píší, že byli propuštěni třetí den po operaci. Tato skutečnost mi vůbec nesedí v hlavě. Strávil jsem téměř tři týdny v nemocnici. Po operaci levého oka jsem týden chodil s obvazem se silně uzavřeným okem, čekal jsem na operaci pravého oka a po dalších 10 dnech jsem se alespoň trochu pokusil otevřít druhé oko. A když jsem ji otevřel, viděl jsem, že celá bílá z obou očí byla naplněna tmavě červenou krví. Toto zarudnutí trvalo déle než měsíc a během této doby jsem chodil do školy jako na exkurzi, jen jsem poslouchal a nic si nezapisoval, protože nebylo možné namáhat oči po dobu jednoho měsíce. Kromě toho na ulici neustále nosil tmavé brýle, otcovy letce, které si přivezl z Japonska. Prosinec právě začal na ulici, sněžilo a já, třináctiletý chlapec, chlubil jsem se japonskými slunečními brýlemi uprostřed jedné z nejzávažnějších hospodářských krizí v moderním Rusku (výchozí hodnota z roku 1998 a znehodnocení rublu). Mimochodem, operace pak stála 3000 rublů na oko.

Takto proběhla skleroplastika v roce 1998 ve městě Nakhodka v Přímořském kraji.

Po operaci myopie při -4 dioptriích trvala dva roky, v roce 2000 vidění kleslo na -5 dioptrií a v roce 2002 to bylo již -7 dioptrií. Nakonec se vidění stabilizovalo na -7. 5 v roce 2003.

Podle mého názoru byla operace neúčinná, i když kdo ví, kolik vidění by se snížilo, kdybych v roce 1998 neudělal skleroplastiku.

Nebudu vám radit, abyste podstoupili operaci nebo ne. Myslím, že každý by měl rozhodovat o takových otázkách pro sebe a pro své děti. Po pečlivém zvážení kladů a záporů se rozhodněte.

Děkuji za pozornost být zdravý.

Pozitivní recenze

V roce 1988 šla moje sestra na nově otevřenou kliniku v Tambově a podstoupila operaci korekce zraku. Pak měla 6, čekali jsme na ni za týden, ale vrátila se dříve. Lékaři nabídli, že nejdříve provedou skleroplastiku a až poté samotnou operaci. Souhlasila, řekla, že to nebolí, je úžasné, že vidíte, co dělá chirurg. Po půl roce jsem provedl korekci, uplynulo více než 30 let, ona ji má.

Výhody:

  • Zastavte ztrátu zraku
  • posiluje stěny oka.

Vyrobeno v roce 2000. Absolvoval jsem relaci, na nervové bázi začal rychlý pokles vidění, došlo k retinální dystrofii, krátkozrakosti, za méně než dva měsíce vidění pokleslo z -3 dioprie na -12.

Šel jsem na operaci do oční mikrochirurgie města Khabarovsk. Vyrobeno zdarma. Vyšetření jsem prošel velmi rychle, doslova rukou, kterou procházeli všemi kancelářemi - už při operaci jsem neměl čas se bát. Poprvé jsem byl na obecném operačním sále, pracovali vedle dívky asi šest let, rozhodl jsem se, protože je tak chytrá, pak se nebudu bát.

Anestezie byla volba, generál jsem odmítl. Nebyla vůbec žádná bolest, trochu příjemná, ale ne na dlouho, maximálně 20 minut. Zpočátku je fotocitlivost jen vysoká, ale za slunečného dne jsem se sám vydal autobusem domů, takže to také není děsivé.

Večer se to stalo „zábavnějším“, anestetikum už nefungovalo, neuvěřitelně hořelo (jako popálenina po svařování, pokud někdo ví), noc byla na pilulkách a to je vše! Jen se to zlepší. Pak zastavili až na -4. Oči jsou teď na břehu, moje vidění už nekleslo. Vyrobil jsem také lasice, nyní také bez čoček a brýlí.

Velmi doporučuji, udělejte to a netrpíte, najděte jen dobrého lékaře - byl jsem operován Dyachenkem Jurijem Nikolajevičem - chirurgem od Boha, díky němu

Výhody:

  • Klesající vidění se úplně zastavilo.
  • Stále jsem musel dělat celkovou anestezii, ale je to kvůli silné vnímavosti dítěte..

Dlouho jsem chtěl napsat recenzi o skleroplastice. Ve věku 12 let čelili problému prudkého poklesu zraku u dítěte, více než 1 dioptrie ročně. Do té doby jsme už měli -4,5 v obou očích. Dlouho jsem sbíral informace o tomto postupu na internetu a osobně od lékařů. Pochopil jsem jednu věc, něco se muselo udělat. Cvičení na zmírnění křečí akomodace doma i v očních centrech přinesla pouze dočasné zlepšení. Křeč, jeden z důvodů zhoršení zraku u dětí, jsme neměli, jako takový, s neustálým cvičením, jsme jej svědomitě odstranili, ale oko stále rostlo, to je genetická vlastnost tkání. Pokud má dítě ve věku 12 let -4, 5 ne a roste nejméně další 4 roky nebo dokonce všech šest, se ztrátou zraku 1, 2 dioptrií ročně, není těžké vypočítat, v jakém okamžiku se zastaví, až konečně vyrosteme. Tato myšlenka mě přivedla k zoufalství. Nepomohla ani kapka, ani postup, ani cvičení. Měl jsem názor 6 lékařů z 5 oftalmologických klinik. Názory byly rozděleny přesně na polovinu. )

V té době byla na internetu drtivá většina negativních recenzí a obecně je to pochopitelné. Osoba zpravidla sdílí negativní věci s ostatními, a pokud vše proběhlo dobře, tajně se raduje a okamžitě zapomene na problém. Stupnice postupu převažovaly nad názorem dětského oddělení na klinice Fedorov. Kdo ujistil, že tento jednoduchý postup se svými kolegy provádí již více než 20 let. Šance na úspěšný výsledek operace, kdy se ztráta zraku úplně zastaví nebo výrazně zpomalí, je 70%. U zbývajících 30% pokles pokračuje, poté je možný druhý a třetí postup, který nakonec zastaví. V našem případě, když neexistuje závažná dědičnost, je pravděpodobnost úplné ztráty zraku téměř 90%. A využili jsme šance. A jsme velmi vděční lékařům kliniky Fedorov za trpělivost a pozornost, s jakou zacházeli s mou dcerou a mnou, za jejich profesionalitu. Procedura skleroplastiky je podrobně popsána na internetu na oftalmologických webových stránkách. Jen řeknu, že jsme dostali bioimplantát, ne syntetický. Procedura byla prováděna v celkové anestezii, jinak by dítě nedalo svou práci a také jsem chtěl ušetřit její psychiku. Po období zotavení 2 týdny, které proběhlo bez komplikací, protože jsme pečlivě dodržovali všechna doporučení, jsme zjistili, že vidění se dokonce zlepšilo o půl dioptrie, což je vzácné, ale stane se.

Po 3 týdnech všechny nepříjemné pocity po zásahu zmizely. První 2 roky po zákroku jsme pokračovali v dodržování hygieny zraku, ale pak moje dcera vyrostla a líně cvičila, nekontrolovatelně dlouho surfovala po internetu, ale vždy nosila brýle nebo čočky. Je to už 6 let. Vize neklesla o polovinu dioptrie. Jsem velmi rád, že jsme tehdy využili šanci. Na internetu jsem četl, že existují různé způsoby kladení kousků implantátu na povrch jablka a některé z nich dávají méně dobré výsledky. Lékař musí být zkušený a musí zvolit možnost postupu, který vám vyhovuje, s vaší historií ztráty zraku a geometrií očí, pak bude výsledek.

Tento postup na klinice Fedorov se platí, celková anestézie se platí zvlášť.

Výhody:

  • vidění se může zlepšit
  • vidění se nezhorší
  • oko nemusí vnímat dlahy a neustále se zapálit po dobu jednoho měsíce (ale to zmizí)

Je mi 15 let. Vize začala klesat ve věku 9 let. Když jsem před rokem šel k očnímu lékaři a zjistil, že můj zrak je již -4,5, byl jsem zděšený! Několik let se mě rodiče snažili přesvědčit, abych provedla skleroplastiku, ale bál jsem se. koneckonců to byla operace, ale už neměla na výběr. Nyní je moje vize -5. Nakonec jsem se rozhodl. V den operace, 20 minut před ní, přišla sestra a podala 2 injekce - zmírnění bolesti a znecitlivění. Když mě vzali na operační sál, už jsem spal! Postavili mě na operační stůl, kapali kapky (mrzli), zafixovali víčka kouskem železa (vůbec to nebolí) a zahájili operaci. Vím, co mi udělali, protože před operací lékař všechno vysvětlil - kdyby mi to neřekli, nic bych nepochopil. Obecně se do oka provedou 4 řezy a zavedou se tam dlahy. Neublíží to tolik, jen trochu nepříjemně. Operace trvala 3-5 minut, zdálo se mi to. Když jsem vstal z operačního stolu, točila se mi hlava a chtěl jsem spát. Když jsem přišel na oddělení, chtěl jsem obecně spát, ale oko mě začalo bolet. Trpěl jsem asi 10 minut a nakonec jsem usnul. Spal 6 hodin. Následujícího dne jsem byl propuštěn.

Před týdnem jsem měl operaci druhého oka. Bolelo to víc, ale stále se to dalo vydržet. Mimochodem, oko, na kterém byla operace provedena, nyní není -5, ale -4, 5. Jsem jen šťastný. Proto každému, kdo má špatný zrak, doporučuji skleroplastiku. Možná je to jediná šance, jak pomoci svým očím.

Výhody:

  • zastavení progresivní krátkozrakosti
  • není pro mě
  • rehabilitační období se vzhledem k výsledku nepočítá.

Když jsem dokončoval třetí třídu, moji rodiče si všimli, že se moje vize začala zhoršovat. Když jsem si poprvé nasadil brýle, stále si pamatuji své pocity a svá první slova: „Páni! Teď můžu spočítat všechny listy na stromě!“

Do té doby jsem si nemyslel, že vidím špatně a všechny tyto rozmazané skvrny, jen jsem si myslel, že je to všechno pravda. Moc se mi líbilo nosit brýle a moc jsem si nedělal starosti s ukázkami kluků ve škole, hlavní je, že jsem viděl všechno!

Ale špatný zrak, bohužel, to nebylo vše, diagnóza byla stanovena: progresivní krátkozrakost, vidění začalo rychle klesat o 1 a poté o 2 dioptrie ročně a již velmi rychle od -0, 25 Začal jsem nosit brýle s čočkami -6, 0 obě oči. Musím říci, že brýle jsou předepsány s -1 dioptrií ze skutečného vidění a vidění bylo již -7. 0

Po návštěvě mnoha klinik díky mému otci! Našel nejlepší profesory oftalmologie té doby, jimž, jak bylo v sovětských dobách obvyklé, bylo možné získat schůzku pouze velkým tahem. Výsledkem bylo rozhodnutí: Skleroplastika.

Skleroplastika není komplikovaná a dnes je díky laserové technologii jednou z nejjednodušších, ale velmi nutných operací. Spočívá v posílení bělma, očního svalu, který při natažení zhoršuje zaostření, čímž snižuje ostrost vidění. Skleroplastika zastavuje progresivní krátkozrakost a je první fází před operací ke zlepšení vidění.

Operace byla díky úsilí mého otce provedena na nejlepší klinice v Biškeku u profesora Medveděva, studenta velkého Fedorova. V té době (1989–1990) bylo ambulantní provádění operací bez hospitalizace neslýchaným průlomem (toto je Fedorovova inovace)!

Operace se provádí lokální anestezií, píchají kolem očí, „ztuhly“, na víčka nasadily kovové držáky a něco vykouzlily, pod lékařskými příběhy a anekdotami, ale při rozhovoru se mnou nebyl strach a bolest, byly tam trochu nepochopitelné pocity a to je vše. Pak předepsali spoustu masti a kapky, šli na obvazy a vyšetření, dokud nebyly odstraněny stehy, a to je vše, ani den jsem neležel na klinice.

Operace byla provedena ve dvou fázích, na začátku jednoho oka a po šesti měsících druhého oka. První operace byla velmi bolestivá, na oku byly modřiny, pocítil jsem silné bolesti a bylo těžké otočit hlavu, šev nebyl dlouho odstraněn a musel jsem chodit s obvazem. Jizva na oku se vyřešila po mnoha a mnoha letech.

Na druhém oku byla operace velmi úspěšná, nebyly žádné bolestivé pocity, šev byl odstraněn včas a já jsem jen trochu nosil obvaz. Jizva byla menší a vyřešena dříve, i když se to stalo i po letech.

Výsledek, jak se říká, je zřejmý)), více než 20 let nosím brýle s čočkami -5. 5, jak vidíte, ale ne -6, 0)) Můžete také udělat zářezy, to znamená úplně odstranit brýle, ale jsem na ně tak zvyklý (brýle), že není potřeba vrátit ostré vidění.

Moderní technologie nyní používají laser, je to mnohem méně traumatizující a proces hojení je mnohem rychlejší a efektivnější, nejsou zde žádné jizvy ani žádné viditelné a neviditelné důsledky. Laserová skleroplastika byla provedena mé mladší sestře, všechno proběhlo v pořádku a její zrak byl již - 14, 0! Dnes, po operaci ke zlepšení vidění, chodí bez brýlí, má téměř 100% vidění. Je pravda, že operace jsou všechny velmi drahé, zlepšení zraku vyžaduje velmi dlouhý proces obnovy, téměř rok, díky našim rodičům, navzdory jakýmkoli obtížím, zachránili, vrátili naši vizi!

Všichni máme děti, které vyrůstají, musíme více dbát na jejich zdraví, vše záleží na nás! Pokud vaše dítě již nosí brýle, sledujte průběh krátkozrakosti, pokud je něco v nepořádku, poraďte se s očním lékařem o potřebě skleroplastiky (je předepsáno, když vidění překročí značku -6,0), čímž ušetříte zrak svého dítěte a připravíte se do další fáze - operace ke zlepšení vidění, se provádí až po 16-18 letech.